Produkowane obecnie blaty kuchenne, choć niezwykle trwałe, nie są niezniszczalne: zaszkodzić mogą im niektóre środki chemiczne, upadek ciężkiego przedmiotu czy wysoka temperatura. W naszym artykule skupimy się na ostatnim z wymienionych czynników, omawiając przy tym materiały, które cechują się najwyższą tolerancją na jego oddziaływanie.

1. Granit

Największą odporność na wysokie temperatury wykazuje granit — kamień ten może bez szwanku znieść nawet 640 stopni Celsjusza. Jest on przy tym niezwykle dekoracyjny — osoby zainteresowane jego walorami estetycznymi powinny zobaczyć blaty granitowe na sloninka.pl, na stronie należącej do jednego z największych dostawców tego typu produktów na Dolnym Śląsku. Szczególnie zachęcamy do zapoznania się z będącą częścią tej witryny galerią zdjęć, prezentującą zrealizowane ostatnio projekty. Dodajmy jeszcze, że omawiany surowiec jest też znany ze swej twardości, trudno więc uszkodzić wykonane z niego powierzchnie przez uderzenie (np. upuszczenie garnka) lub zarysowanie ostrym przedmiotem.

2. Beton

Blaty kuchenne z betonu architektonicznego są niemal tak odporne na ekstremalne ciepło, jak te wykonane z granitu — ich tolerancja sięga nawet 530 stopni Celsjusza. Mają one również szereg innych zalet. Do najważniejszych należą:

  • niepodatność na uszkodzenia mechaniczne,
  • możliwość barwienia i kształtowania w nietypowy sposób,
  • odporność na blaknięcie pod wpływem światła.

Oczywiście materiał ten ma też wady — może on na przykład nasiąkać substancjami, z którymi ma styczność (wymaga więc impregnacji). Dla większości użytkowników najważniejszym problemem jest jednak kontrowersyjna stylistyka tego rozwiązania: co prawda świetnie współgra ona z nowoczesnym designem (zwłaszcza industrialnym), jednak w przypadku innych aranżacji może nieco razić.

3. Kamień mydlany (steatyt)

Kamień mydlany to naturalny surowiec, wykorzystywany przez człowieka od wielu setek lat. Łatwość obróbki tego minerału sprawia, że można wykonać z niego naprawdę niezwykłe detale, na przykład zintegrowane z blatem kuchennym zlewy czy rzeźbione krawędzie. Steatyt jest odporny na wysokie temperatury — wytrzymuje nawet 230 stopni Celsjusza — i nieporowaty (nie wymaga impregnacji). Jego wadą jest jednak niewielka twardość i związana z nią podatność na uszkodzenia mechaniczne.

Top 7 najlepszych rodzajów blatów kuchennych, które warto wybrać

4. Marmur

Marmur cechuje się wspaniałymi właściwościami dekoracyjnymi. Niestety, wykonane z tego materiału blaty kuchenne mają znacznie niższą wytrzymałość od analogicznych wyrobów z granitu czy betonu. Dotyczy to zarówno ich odporności na uszkodzenia mechaniczne, jak i na działanie wysokich temperatur — kamień ten jest w stanie znieść bez szwanku jedynie ok. 180 stopni Celsjusza. Z tego powodu warto umieścić na wykonanej z niego płycie podkładki, na których będziemy — w razie potrzeby — stawiać gorące naczynia.

5. Kompozyt (konglomerat) kwarcowy

Kompozyt kwarcowy jest mieszaniną mielonego kwarcu krystalicznego, żywicy i barwników (niekiedy dodawane są też inne substancje, na przykład szkło), utrwaloną w wysokiej temperaturze. Cały ten proces nadaje materiałowi odpowiedni wygląd oraz właściwości fizyczne. Jedną z nich jest wysoka odporność mechaniczna. Niestety, gorzej jest z tolerancją wysokiej temperatury — blaty kuchenne z kompozytu kwarcowego wytrzymują jedynie ok. 150 stopni Celsjusza. Umieszczanie gorących garnków bezpośrednio na blacie kompozytowym niesie więc pewne ryzyko.

6. Porcelana

Porcelana wytwarzana jest z glinki kaolinowej i dodatków takich jak skaleń, krzemionka czy tlenki metali. Wszystkie te składniki są mieszane, tak, by stworzyć homogeniczną całość, a następnie wypalane. Rezultatem tego procesu jest produkt o wysokiej wytrzymałości mechanicznej (można ją porównać z tą, którą cechuje się naturalny kamień), a na dodatek całkowicie nienasiąkliwy (wykonane z niego blaty są więc odporne na zaplamienia, i to bez uszczelniania). Płyty z tego tworzywa są w stanie wytrzymać temperaturę rzędu 150 stopni Celsjusza. Po przekroczeniu tej wartości może dojść do uszkodzenia struktury materiału lub jego odbarwienia. W związku z tym osoby, które zdecydują się na montaż blatu z porcelany w kuchni, powinny zachować ostrożność podczas jego użytkowania.

7. Laminat

Blaty laminowane produkowane są z różnorodnych komponentów — najczęściej spotykane jest połączenie płyt wiórowych lub MDF z tworzywami sztucznymi. Gotowe wyroby charakteryzują się zróżnicowanym wzornictwem — niektóre z nich imitują drewno, inne przypominają kamień. Jest to jeden z największych atutów tego rozwiązania — dzięki niemu z łatwością można dopasować blat do wystroju kuchni. Drugą, równie ważną dla wielu osób zaletą laminatu, jest jego niska cena. Niestety, materiał ten nie jest szczególnie odporny na wysokie temperatury — wytrzymuje on co najwyżej 66 stopni Celsjusza.

Poprzedni artykułObuwie zimowe robocze – wsparcie w warunkach zimowych
Następny artykułPozwolenie na montaż klimatyzacji w mieszkaniu – czy jest potrzebne?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj