Urządzenia do pieczenia ciast i mięs bardzo szybko się brudzą. Zazwyczaj bardzo trudno jest usunąć z szyb zaschnięty tłuszcz. Można szorować, ale ta czynność sama w sobie jest wyjątkowo męcząca i zniechęca do dalszych działań. Co zrobić, by tego uniknąć i mieć czysty piekarnik? Najlepsze są oczywiście domowe sposoby! W końcu nie zawsze mamy w domu odpowiedni środek chemiczny do czyszczenia piekarnika, prawda?

Oto kilka sprawdzonych, prostych sposobów, aby Twój piekarnik lśnił jak nowy:

  • Para wodna – należy najpierw rozgrzać piekarnik do 180°C, a później na kilkanaście minut umieścić w nim naczynie żaroodporne z wodą. Po ostygnięciu wnętrza przetrzyj całość lekko namoczoną ściereczką.
  • Mieszanka octu z wodą lub sody oczyszczonej, wody i płynu do naczyń – nałóż ją na brudne miejsca i pozostaw ją na pół godziny.
  • Tabletka do zmywarki – rozpuść ją w 2l wody, a później przelej roztwór do pojemniczka z atomizerem. Spryskaj tym ręczniki papierowe i wyłóż nimi powierzchnię, którą chcesz wyczyścić. Po upływie kilku godzin zdejmij je i wytrzyj dokładnie przestrzeń, na której leżały. Możesz cieszyć się idealnie czystym piekarnikiem!
  • Sok z cytryny – postępuj tak jak w pierwszym sposobie, tyle że do naczynia żaroodpornego z wodą dodaj dodatkowo soku z cytryny. Nie dość, że brud zejdzie bez problemu to jeszcze ten egzotyczny owoc odświeży zapach!
  • Sól kuchenna – posyp nią wnętrze piekarnika. Sól absorbuje tłuste i lepiące się substancje. Rozgrzej urządzenie, a gdy sól zrobi się brązowa, możesz wyłączyć, ostudzić piekarnik i usunąć ją ze środka.
  • Mydło lub proszek do prania – wymieszane z gorącą wodą idealnie wyczyszczą półki i lepiące się z brudu kratki czy ruszty tak, aby Twój piekarnik lśnił znów czystością. Jeśli brud jest wyjątkowo uciążliwy, do całej mieszanki można dodać jeszcze proszku do prania lub sody oczyszczonej.
  • Denaturat świetnie radzi sobie z tłuszczem zalegającym na drzwiczkach.
  • Woda utleniona i soda do pieczenia – przyrządź mieszankę w proporcjach 1/8 szklanki wody utlenionej i 1/4 szklanki sody. Rozlej zawiesinę na brudną blaszkę w piekarniku. Zostaw na pół godziny i po tym czasie zeskrob pozostały brud przy pomocy folii aluminiowej. Znów możesz cieszyć się czystym piekarnikiem.

Były to sposoby, które można stosować w piekarnikach starszych. Co z nowszymi, które mają wbudowane funkcje czyszczenia piekarnika?

  • Czyszczenie katalityczne – proces, który polega na zwęglaniu się resztek pokarmów czy brudu w temperaturze od 300 do 350°C. Odbywa się to przy pomocy specjalnych katalitycznych wkładów z porowatą powierzchnią umieszczonych przy ściankach piekarnika. Ten rodzaj czyszczenia zazwyczaj uruchamia się samoczynnie po cyklu pieczenia: włącza się także termoobieg i po godzinie wystarczy usunąć z piekarnika brud za pomocą ściereczki.
  • Czyszczenie pyrolityczne – odbywa się podobnie jak katalityczne, tyle że w dużo wyższej temperaturze, która dochodzi nawet do 500°C.

Powyższe sposoby mogą być również stosowane jako środek zapobiegawczy, by brud się zanadto nie gromadził. Jak widać, często nie trzeba specjalistycznych, chemicznych środków, by mieć pachnący i lśniący piekarnik.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here