W trakcie użytkowania lodówki, często na wewnętrznych jej ściankach odkłada się lód. To zjawisko normalne, powstające między innymi na skutek tego, że do wnętrza lodówki dostaje się para woda, która zamarza. Z czasem lodu na ścianach może zgromadzić się sporo. Teoretycznie nie przeszkadza to w użytkowaniu lodówki, jednak nie jest tak do końca. Lód na ścinakach lodówki powoduje między innymi mniej efektywną jej pracę. Może też przyczyniać się do wyższych kosztów eksploatacji lodówki. Wskazane zatem jest jej regularne odmrażanie.

Jak odmrozić lodówkę?

Przed rozpoczęciem rozmrażania zawsze należy odłączyć lodówkę od źródła zasilania. Konieczne jest także wyciągnięcie z lodówki żywności, która jest tam przechowywana. Zdarza się, że spora ilość lodu na ścinkach lodówki, powoduje przymarzanie żywności, która blisko ścianek leży. Nie należy je odrywać z lodu. W takiej sytuacji trzeba rozpocząć rozmrażanie wraz z zamarznięta żywnością i wyjąć ją dopiero w chwili, gdy będzie to możliwe.

Rozmrażanie lodówki – wyjęcie półek jest konieczne

Aby przyspieszyć rozmrażanie lodówki, koniecznie trzeba wyjąć z niej wszystkie półki. Jeśli któraś z półek przymarzła do ścianki lodówki, nie wolno wyjmować jej na siłę. W najlepszym przypadku skończy się to zniszczeniem półki, w najgorszym zaś uszkodzeniem lodówki. Półki, które przymarzły, trzeba wyjąć dopiero wtedy gdy jest to możliwe.

Jak odmrozić lodówkę bardzo szybko?

Rozmrażanie lodówki zawsze wiąże się z koniecznością oczekiwania na to, aż lód ulegnie stopieniu. Mając świadomość tego, że zrobi się z niego woda, trzeba zabezpieczyć się przed jej niekontrolowanym wypływaniem. Na dolnej, wewnętrznej części lodówki należy położyć – na przykład – gruby ręcznik i wymieniać lub wyżymać, gdy stanie się mokry i wkładać ponownie.

Najprostszym sposobem przyspieszenia rozmrażania, jest wstawienie do lodówki garnka z ciepłą wodą. Niektórzy decydują się na użycie urządzeń typu suszarka do włosów lub grzejnik z nadmuchem. To bardzo ryzykowne, bowiem przypadkowy kontakt pracującego urządzenia z kapiącą z lodówki wodą, może doprowadzić do porażenia prądem, spięcia, awarii urządzenia.

Rozmrażanie lodówki. Czy można odkuć lód?

Lód, który zgromadził się na ściankach lodówki, topnieje dość wolno. Z tego powodu wiele osób rozważa jego odkucie. Nigdy nie należy tego robić, bowiem może to spowodować uszkodzenie lodówki. W ścinakach lodówki są bardzo delikatne kanały, którymi płynie płyn chłodniczy. Przypadkowe i nawet bardzo niewielkie uszkodzenie takiego kanału, o które przy odkuwaniu lodu bardzo łatwo, może spowodować poważną awarię lodówki. Z uwagi na koszty i stopień skomplikowania naprawy, często jest ona po prostu nieopłacalna. Można ewentualnie bardzo delikatnie podważyć lód, który odchodzi już od ścianek lodówki. Nigdy jednak nie należy tego robić nożem czy innym ostrym narzędziem. Pomocna może być – na przykład – drewnianą, płaską łopatka.

Podczas odmrażania lodówki, nie można zapomnieć o umyciu półek. Po zakończeniu odmrażania, lodówkę można dodatkowo umyć, wszystkie elementy osuszyć i włożyć z powrotem do lodówki. Co ważne, po uruchomieniu lodówki, warto odczekać, by wnętrze się schłodziło i dopiero później wkładać do niej żywność czy napoje.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here